Az eső is alakíthatja Schmitt beiktatásának programját

Vágólapra másolva!
A pontos program meglepetés lesz, de a leendő hivatalvezető szerint magyaros kulturális műsorral készülnek Schmitt Pál köztársasági elnök beiktatási ünnepségére, amelyre mintegy 250 vendég hivatalos. Az esőre álló időjárás még átírhatja a programot és a - Kiss Norbert hivatalvezető szerint -  takarékosra tervezett költségeket is. Az MSZP és az LMP képviselői nem mennek el az ünnepségre.
Vágólapra másolva!

Mintegy 250 vendéget várnak pénteken Schmitt Pál köztársasági elnök beiktatási ünnepségére a budai Várban lévő Szent György térre - közölte az [origo] érdeklődésére a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH). A meghívottak közt vannak a közjogi méltóságok, a korábbi államfők, a diplomáciai kar tagjai, a kormány miniszterei, az egyházak és a határon túli magyar szervezetek képviselői, illetve a hazai sportélet jeles képviselői is. Az eseményt a Magyar Televízió élőben közvetíti. Meghívták a parlamenti frakciók vezetőit is, de az LMP és az MSZP bejelentette, hogy nem mennek el.

A körülbelül egyórásra tervezett ünnepséget - amelynek keretében beszédet mond Schmitt is - úgy szervezik, mint más, hivatalos állami ünnepségeket, részt vesz benne a KEH és a Külügyminisztérium protokollosztálya is. Kiss Norbert, a pénteken hivatalba lépő államfő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője az [origo] érdeklődésére annyit árult el a programról, hogy az Schmitt kérésére takarékos lesz, illetve "magyaros kulturális műsor" lesz, amely szerinte illeszkedik a köztársasági elnök személyiségéhez. A költségeket utólag közzéteszik - ígérte Kiss.

Az [origo] kérdésére, hogy mennyibe kerül az ünnepség, Kiss azt mondta: egyelőre felelőtlenség lenne az összegről beszélni, mert változhatnak a technikai igények, például annak függvényében, hogy lesz-e eső vagy sem. Hasonló okból műsorváltozás is előfordulhat. Az Ozone Network előrejelzése szerint pénteken egy hidegfront hatására többfelé számíthatunk záporokra, a középső országrészben heves zivatarok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések kísérhetnek.